Prognosfruit 2022, vodeći svetski događaj u industriji jabuka i krušaka održan u Beogradu

by

Prognosfruit 2022, vodeći međunarodni događaj u industriji jabuka i krušaka, održan je u Beogradu od 3. do 5. avgusta 2022. godine, u organizaciji Svetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) i domaće asocijacije proizvođača jabuka, Serbia Does Apples, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu. Više od 200 predstavnika industrije jabuka i krušaka iz 23 zemlje sveta okupilo se na ovom značajnom događaju za industriju, kako bi saznali najnovije informacije o prognozi za predstojeću sezonu.

Na konferenciji, održanoj 4. avgusta u hotelu Hajat, su predstavljene prognoze jabuka i krušaka za predstojeću sezonu u Evropi, situacija u zemljama  severne hemisfere, kao i  globalne perspektive sektora u aktuelnoj situaciji. Neki od glavnih zaključaka su da proizvodnja jabuka i krušaka u zemljama Evropske Unije i dalje ima rastući trend, ali van EU, kao i Kini i SAD-u ima opadajući trend proizvodnje. Zbog toga je važno stimulisati konzumaciju jabuka i krušaka i usmeriti se na nova tržišta. Takođe je naglašeno da će proizvođači morati zajedno da traže odgovore na izazove usled klimatskih promena, rasta troškova proizvodnje i transporta, kao i nestablinosti na tržištima.

Konferenciji je prethodio obilazak Beograda i svečani prijem u Belom dvoru, a poslednjeg dana, učesnici su posetili kompaniju Atos Fructum na padinama Fruške gore. Atos Fructum je jedna od članica asocijacije Serbia Does Apples čije osnivanje je 2018. godine pomogao Projekat, kako bi se radilo na zajedničkom nastupu domaćih proizvođača jabuka i otvaranju novih izvoznih tržišta. Asocijacija trenutno okuplja 11 vodećih domaćih proizvođača koji su prethodnih godina uspešno otvorili tržišta Velike Britanije, Rumunije, Mađarske i UAE. Serbia Does Apples je 2019. godine postala članica WAPA-e, što je prethodilo odluci da Beograd i Srbija budu domaćini ovogodišnjeg Prognosfruit događaja.

Za više informacija o događaju, možete pogledati saopštenje za medije: Saopštenje za medije – Prognosfruit 2022

 

Top