Do jula 2021. godine osnovana su tri fonda za podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane

by

U nastojanju da se prevaziđe nedostatak izvora finansiranja za mala gazdinstva i proizvođače hrane na domaćem tržištu, USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu je zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac uspostavio nov model alternativnog mehanizma za finansiranje na opštinskom nivou. Kreiran je inovativni mehanizam „revolving fonda“ sa lokalnim samoupravama, koji omogućava opštinama da više puta iskoriste sredstva prikupljena od većeg broja aktera i time pomognu većoj grupi korisnika sa svoje teritorije.  Obezbeđena sredstva  se isplaćuju korisnicima, ulažu i vremenom se kroz otplatu ponovno vraćaju u fond, iz koga opet mogu da ih koriste druga gazdinstva.

Prvi pilot-projekat revolving fonda pokrenut je u junu 2020. godine u Zlatiborskom okrugu uz zajedničko ulaganje od 4.000.000 dinara Fondacije Ana i Vlade Divac i Opštine Čajetina, posredstvom lokalnog preduzeća „Zlatiborski Eko agrar“. Na javnom konkursu, 19 lokalnih proizvođača je dobilo finansijska sredstva za ulaganja u manju mehanizaciju, protivgradne sisteme i slično, a ove beskamatne kredite  otplaćuju u kvartalnim ratama tokom perioda od tri godine.

Za više informacija o pokretanju pilot projekta pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=pKDbXow1u9c&t=35s

U junu 2021. godine još dve opštine su osnovale ovakav fond.

Opština Prijepolje je druga opština u Srbiji koja je potpisala ugovor o saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, čime je zvanično pokrenut  „Fond za razvoj poljoprivrednika u opštini Prijepolje 2021“. Ukupna vrednost fonda je 3.000.000 dinara, a konkurs će biti raspisan do kraja avgusta 2021. godine.

Više informacija: Saopštenje_Fond za razvoj poljoprivrednika u opštini Prijepolje 2021

Takođe, pridružila se i Opština Svrljig i zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnom razvojnom agencijom Jug, pokrenula fond zajedničkim ulaganjem od 1.500.000 dinara, namenjen podršci poljoprivrednicima sa teritorije opštine Svrljig. Konkurs traje do 15. avgusta 2021. godine.

Više informacija: Saopštenje_Fond za razvoj poljoprivrednika u opštini Svrljig 2021

Do kraja 2021. godine se očekuje osnivanje još dva fonda.

Kompletnu priču o osnivanju fonda pročitajte ovde: Revolving Fond uspesna prica

 

Top